X

MEME KANSERİNDE ÖNLEM Mİ? TARAMA MI?

 

Meme kanserini nasıl önleriz konusunu sürekli hastalarımla çok yönlü paylaşıyorum ve her buluşmada sıklıkla tekrar hatırlatıyorum. Çünkü en zor mesele alışkanlıkları değiştirebilmek, en kolayı ise siz bu değişimin mantığını doğru algılayıp amacınıza giden yoldan vazgeçmeyin diye sürekli anlatmak…

Size meme kanserinin büyüme hızı ile ilgili bir data anlatacağım. Burada kanserin başlangıcından  sonraki aşamalarda çok daha iyi göreceğiniz bir tablo ile korumanın önemini vurgulayacağız.

Genel ortalamada tümörün iki katına çıkma süresini ortalama 100 gün olarak düşünebilirsiniz (kanser hücresinin saldırgan davranış farklılıklarına göre 65-130 gün olabiliyor) Yani 1 yılı baz alırsak tümör büyüklüğü 3-4 kez iki katına çıkıyor.

Bu temelde meme kanserinin büyümesine aşama aşama bakalım:

***İlk aşamada tümör mikroskobik bir nokta iken yani 1 mm bir kitlede 1000 milyon hücre bulunuyor.  Bu evrede 1 mm kitlenin ele gelmesi mümkün değil ve mamografi/meme us ve hatta kontrastlı meme mr ile bile  tanı konmak oldukça zor görünüyor.

*** 2. aşamada tümör misket kıvamına ulaştığında içindeki kanserli hücre sayısı 1000 milyara ulaşıyor ve tümör 1 cm iken elle muayenede ancak çok tecrübeli ellerde algılanabiliyor. Zira memenin fibrokistik yapıında fibrokist ve fibroadenomlarla kanseri ayırmak çok da kolay değil. Ancak radyolojik yöntemlerle yakalanması hemen tamamıyla mümkün görünüyor.

***3. aşamada ise portakal büyüklüğünde bir kitlede 1000 trilyon hücre bulunuyor. Burada zaten kitle o kadar aşikar ki tanı konmaması mümkün değildir.

Kitle elbette bu aşamaların herhangi birinde tanı alabilir. Burada söylemem gereken gerçek: 1 mm den portakal büyüklüğüne ulaşan kitlenin 10 yıl gibi bir sürede büyüyebileceğidir. Oysa biz sanıyoruz ki o on yüz bin milyon trilyon hücre bir anda büyüdü ve kanser tanısı aldı.

Peki bunu nasıl okuyalım? Meme  kanserinde o kanser hücresi pek çok yolla 1 mm haline bile gelmeden pek çok kadında engellenebilir. Estrojenlerin  E1(estron), E2estradiol) ve E3(estriol) -formları ve asıl büyük mesele bu formların yararlı  ya da kanser yapan formlarını yani metabolitlerin ne olduğunu öğrenmeliyiz.

***DNA hasarını doğrudan ve kalıcı biçimde oluşturan metabolitleri birden fazla aşamada nasıl detoksifiye edip vücudumuzdan atabileceğimiz (metilasyon, COMT, glutatyon konjugasyonu, kinon redüktaz, sülfürasyon ve glukuranidasyon),

***Yaşam biçimimiz(beslenme ve sindirim, aktif ve düzenli egzersiz, yeterli uyku, stress yönetimi ve sağlıklı sosyalleşme),

***Metabolik durumumuz(insülin direnci ve obezite bütün kötülüklerin anasıdır),

***Gizli açlık olarak ayrı bir bölümde anlattığım mineral ve vitamin eksiklerimiz gibi pek çok konuda size ayrıntılı yazıyor olacağım.

Bütün bu önlemlerle henüz kanser tanısı almayan ‘atipik hücre’lerin de ortadan kalkabileceği ve sürecin olumlu yönde değişmesi elbette muhtemeldir.

MEME KANSERİNİ ÖNLEMEK MÜMKÜNDÜR. TANI KONDUĞUNDA ARTIK HASTALIĞIMIZIN BİR ADI VARDIR VE CERRAHİ-KEMOTERAPİ VE RADYOTERAPİ SÜRECİNDEN GEÇMEK VE YILLARCA ÇOK YAKINDAN İZLENMEMİZ GEREKİR. BU NEDENLE FİZİKSEL, RUHSAL VE EKONOMİK YÜKÜN BU KADAR AĞIR OLDUĞU VE DEĞERLİ ZAMANIMIZI DARMA DAĞIN EDEN BU İLLETİ ÖNLEMEK ASIL ŞİARIMIZ OLMALIDIR.