X

Yardımcı Üreme teknikleri nedir?

Kadında 35 yaş altında 12 ay ve 35 yaş üstünde 6 ay korunmadıkları halde bebek sahibi olamayan çiftlerin tetkiklerle değerlendirilmesi ve bu çiftlere laboratuar ortamlarında yüksek teknoloji imkanlarını kullanarak destek olmaktır. Burada yöntemler aşılama, klasik tüp bebek ve ICSI(intrastoplazmik sperm injeksiyonu) olarak sıralanabilir.

Çocuk Sahibi olamayan çiftlere hangi testler yapılır?

  • kadının klasik hormon testleri ve yumurtalık rezerv testi(AMH)
  • erkeğin sperm özelliklerini gösteren spermiogram
  • kadının rahim içi yapı ve tüplerinin durumunu gösteren ilaçlı rahim filmi(HSG)

Jinekolojk muayenede vaginanın ve rahim ağzının anatomik özellikleri, enfeksiyon  varlığı, vagina ve rahim ağzı arkasında nodülarite ve hassasiyet, rahim içi dokunun iki boyutlu ve daha iyisi üç boyutlu değerlendirmesi, rahim kas yapısının özellikleri, yumurtalık rezervinin değerlendirilmesi gerekir. Ultrasonografi ile rahim içi dokudaki tam ya da tam olmayan bölmeler(uterin septum), tüplerde sıvı birikimi(hidrosalpenks), rahimde polip ya da myom varlığı, yumurtalıkta kist varlığı, yumurtalıklardaki yumurta sayısının değerlendirmesi gibi çok sayıda veri elde edilir.

Ardından hormon tahlilleri, sperm değerlendirilmesi ve ilaçlı rahim filmi de görülerek çiftin temelde bir sorunu olup olmadığı değerlendirip ardından eğer mümkünse en basit, kolay, ucuz tedavi yöntemleri ile(yumurta takibi, zamanlı birliktelik, basit yumurtlama tedavileri ve aşılama gibi..) başlanır Tedavi gerekirse daha ileri yöntemlere yönlenilir. Ancak değerlendirme sonrası bazı çiftlerde doğrudan ileri tedavi yöntemleri gerekir (tüp bebek).

Kimlere Tüp Bebek Yaparız?

  • Azalmış yumurta rezervi ve azalmış yumurta kalitesi(özellikle ileri yaşta yumurta kalitesi azalıyor)
  • Sperm sayısı,kalitesi ya da şekil bozukluğu ile ilgili bulgular, oligoazoospermi, azoospermi
  • Tüplerde tıkanıklık ve yetersizlik
  • Endometriozis ve endometrioma
  • Açıklanamayan infertilite

Tüp Bebekte Hangi Tedavi Uygulanıyor?

Tedavi biçimini seçerken: kadının yaşı, çiftin infertilite süresi, önceki tedavi uygulamalarının varlığı ve sonuçları, yumurtalık rezervi, rahim ve tüplerin değerlendirmesi ve sperm faktörünün değerlendirilmesi temel konuları göz önüne alırız. Testlerinde elde ettiğimiz verilen tüp bebeği hemen hak edecek bir soruna işaret etmiyor ise ve çift; özellikle kadın 35 yaşın altında ise iki defa aşılama denenebilir.

Tüp Bebek gereksinimi kararı verilmiş ise;

1)Klasik Tüp Bebek: Kadından toplanan uygun kalitede yumurtalar ile erkekten elde edilen kaliteli spermlerin laboratuar ortamında bir araya getirilmesi ve bu ortamda döllenme beklenmesidir.

2)ICSI: Kadından elde edilen iyi kalitede yumurtanın içine erkekten elde edilen iyi spermin mikroenjeksiyonla yerleştirilmesidir.

3)IMSI; Sperm seçiminde 800 kat büyütme kullanılarak en iyi spermlerin seçilmesi ve bu spermlerin klasik tüp bebek ya da ICSI(mikroenjeksiyon) işlemlerinde kullanılmasıdır.

Tüp Bebek Tedavisinin aşamaları nelerdir?

Seçilen protokole görev adetinizin 21. günü hazırlık sonrası veya doğrudan 2. günü tedaviye başlanır.

İlk aşama yumurtaların uyarılması ve senkron biçimde büyütülmesini amaçlayan yumurtlama indüksiyonudur. Toplam 10-12 gün süren bu tedavide size düşen bütün görevler size ayrıntılı olarak anlatılır ve sürekli iletişim halinde kalınır. Bu süreç içinde 2-3 günde bir ultrasonografi ile yumurta takibiniz yapılır.

Yumurtalar belirli büyüklüğe geldiğinde genellikle 14. Günü civarında yumurta olgunlaşmasını sağlayan enjeksiyonun 36. Saatinde kısa bir sedasyon uygulaması ile yumurtalar toplanır. Aynı gün olgun ve iyi kalitede yumurtalarınıza mikroenjeksiyon uygulaması yapılır.

Ertesi gün yumurtanın döllenmesi ve sonraki günlerde embriyonun hücrelere bölünerek gelişmesi beklenir. Embriyo transferi embriyonun 3. ya da 5. günü yapılır. Mümkün olduğunda 120’yi aşan hücre ile blast aşamasına ulaşan en kaliteli embriyolar seçilmeye çalışılır.

Embriyo transferi için anesteziye gerek yoktur. Dolu mesane ve ultrasonografi eşliğinde embriyo rahim içi dokuya yerleştirilir.

Embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılır.

 

Tüp Bebek Tedavisinin Başarısını Artıran Yöntemler Nelerdir?

Klinikte tedavi başarısı doğrudan en başta çiftin ne kadar doğru değerlendirildiği ve detayların tamamen anlaşılması ile belirleniyor.

Bu aşamayı uygulamada seçilen protokol, bu protokolün çifte doğru anlatılması ve her aşamanın doğru öğretilmesi, takibin tek doktor tarafından titizlikle ve yeteri kadar zaman ayrılarak, gerekirse dosyanın tekrar tekrar incelenerek yapılması gerekiyor.

Laboratuarda tedavi başarısı ise;

*IMSI ile spermlerin 6000 kat büyütülerek en iyi spermlerin seçilmesi

*Tecrübeli embriyoloji doktorları tarafından iyi kalitede mikroenjeksiyon uygulaması

*Embrioskop ile Time Laps tekniği kullanılarak embriyoların 24 saat takibi

*Rahim içi dokunun gelişiminin çok iyi takip edilmesi ve titiz hormon tetkikleri ve rahim içi dokunun uygunluğundan emin olarak transfer yapılması

*Dondurulmuş embriyo transferleri için çok iyi kalitede vitrifikasyon(hızlı dondurma) teknikleri kullanmak ve embriyonun canlılığı ve kalitesinin aynı şekilde korunması

*Gerekli bulunduğu takdirde preimplantasyon genetik tanıda aCGH, NGS uygulamaları ile genetiği normal embriyonun bulunup transfer edilmesi

 

 

Tüp Bebek Tedavisinde Doktorunuzu seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Artık bebek sahibi olmakta zorlandığınızı anladığınızda bir ya da daha fazla hekimle görüşmeniz çok doğaldır. Hekiminizle aranızdaki ilişkinin uzun soluklu olacağını bilerek bu görüşmelerde nasıl bir güven ilişkisi oluştuğuna dikkat etmelisiniz. Eğer tüp bebek merkezlerinden hizmet alacaksanız kalabalık merkezlerde kısa aralıklarla hasta bakılmak zorunda olduğunu ve bazı sorularınıza yanıt almakta zaman açısından güçlük çekebileceğinizi göze almalı ve bu durumu hekiminizle paylaşmalısınız.

Hekiminizin eğitimi, tüp bebek sertifikası olup olmadığını, tecrübesi, tüp bebekte gebe kalma ve eve canlı bebek götürme oranları hakkındaki başarısını sormalısınız.

Hekiminizin işlemleri için kullandığı laboratuarın yetkinliğini sormalı ve araştırmalısınız. Embriyoloji laboratuarlarındaki teknolojik yatırım, embriyoloğun tecrübesi, laboratuarın başarı oranı, titizlikle yürütülen kimliklendirme kurallarını öğrenmelisiniz.

Hekiminizle beraber size hizmet eden hemşire, embriyolog, anestezi uzmanı ve hatta yardımcı personelin işbirliğine aşık ve size destek olacağından emin olmalısınız.

Size ucuz fiyat veren sistemlerin hizmet ve  malzeme kalitesini düşürmek zorunda kalacağını, bu durumda uygun fiyatların her zaman iyi olamayabileceğini aklınızda tutmalısınız.


Biz kimiz?

İstanbul Tıp Fakültesi 1993 mezunuyum.

İstanbul

Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana bilim Dalından 1998 yılında uzmanlığımı aldım.

10 yıldır Türkiye’de Tüp Bebek alanında büyük deneyimi olan büyüklerim ve hocalarımdan eğitim gördüm ve birebir çalıştım.

2014 yılında Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nde sertifikasyon programını bitirerek Tüp Bebek Uzmanı sertifikamı aldım.

Her hastamla uzun zaman ayırarak detaylı görüşme yapıp tetkiklerini tamamlıyorum ve çifte özel detayları içeren ayrıntılı bir dosya hazırlıyorum. Tedavi seçimi sonrası hastalarım ve detayların tümünü titizlikle bizzat takip ederek takibe uzun zaman ayırıyorum.

Amerikan Hastanesi’nin Anadolu Yakasında yer alan Tıp Merkezi içinde yer alan Tüp Bebek laboratuarından hizmet alıyorum. Buradaki embriyoloji doktoru ve uzmanı arkadaşlarımla her hastamın tedavisi için birebir ve yakın planda takip yapıyoruz.

Ekibimde benimle 15 yıldır çalışan tüp bebek hemşirem Sevda Baydaroğlu hastalarımın her türlü ihtiyaç ve detayları ile benimle beraber titizlikle ilgilenir.

Tedaviniz sırasında hata yapmamanız için bilgileriniz sürekli tazeleriz ve hata durumunda düzeltilmesi için ekip olarak hızla çözüm üretiriz.

Kliniğimin 4 kişilik bütün ekibi tüp bebek hastalarımı tanımakta ve ihtiyaçlarına ivedilikle yanıt vermektedir.