Sağlıklı bir gebelikte cinsel ilişkinin zararlı ya da riskli olduğunu kanıtlayan herhangibir yayın yoktur. İlk başvuruda mutlaka bu konu açılıyor ve haklı olarak kadınlar da eşleri de cinsel ilişki konusunda biraz çekingen ve kaygılı olabiliyorlar. Ben de mutlaka ayrıntıları ile anlatıyorum.
Haydi bakalım ne durumlarda riskli olabilir?
İlk 3 ay malum gebeliğin kayıp riskinin göreceli olarak en yüksek zamanı ve hafta arttıkça düşük riski de azalıyor. Düşük riskleri; anatomik problemler, enfeksiyon, pıhtılaşma sorunları, myom ve polipler gibi daha az sıklıkla gördüğümüz nedenlerle olabilen, ancak temel olarak genetik ya da yapısal olarak yaşamla bağdaşmayan gebeliklerin doğa tarafından seçilerek sonlanması anlamına gelmektedir. Yani çoğunlukla zaten sağlıksız gebelikleri kaybediyoruz. Bu durumda sizin cinsel ilişkide bulunmanız ya da bulunmamaız bu gerçeği değiştirmiyor. Ancak gebelikte kanama olması da asla gebeliğin sağlıksız olduğunu göstermiyor. İlk 3 ayda kanama ne miktarda olursa olsun ‘’düşük tehdidi’’ anlamına geliyor. Bu durumda da cinsellikten uzak durmak gerekiyor.
Plasentanın aşağıda yerleştiği ‘’plasenta previa’’ olguları aşırı kanamaya meyilli olduğu için yasaklı durumlar arasında yer alıyor.
Gebeliğin ilerleyen haftalarında erken doğum riski ortaya çıkarsa yine cinsel ilişki tedavi başarısını düşürebileceği ve doğumu tetikleyebileceği için önerilmiyor.
Kadına ya da çifte ait tıbbi , sosyal ya da psikolojik özel durumlar elbette olabilir. Cinselliğin bu durumlara etkisi ya da riski de konuya özel biçimde şekillenecektir. Lütfen bedeninizde ya da aklınızda ne varsa merak ettiklerinizi doktorunuza sorunuz.
Bunların dışında cinselliğin evlilik birliğinin temeli olduğunu düşünen bir hekim olarak hiçbir yasağınız olmadığını söyleyebilirim. Düzenli ve özenli bir cinsellik çiftin birbirine ait bağını güçlendirecek ve sorunlarını daha kolay çözmelerini sağlayacaktır. İyi bir iletişim yolu olan cinsellik size brbirinize daha yakın tutabilir. Size iyi gelen herşey bebeğinize de iyi gelecektir. Bu arada düzenli ve özellikle gebeliğin son haftalarında da devam eden cinsel ilişki vaginal doğumun hem zamanında başlaması, hem de doğum seyrini kolaylaştırması açısından önerilmektedir. Aylarca cinsel ilişki deneyiminden vazgeçen bir kadının doğum eylemi sırasında daha gergin, tekrar eden vaginal muayeneler konusunda daha tepkili ve hatta daha korkak olması doğaldır.
Bu arada çoğunlukla kadınların gebelikte libidoları artıyor, ancak eşleri bebeğe ya da gebeliğe zarar verebilir korkusuyla kadınlardan uzak durabiliyorlar. Doktorunuzla tıbbi konuları konuşurken bu konudaki risklerinizin ne olduğunu, nasıl hareket etmeniz gerektiğini, korkularınızın ne ifade ettiğini de öğrenebilirsiniz. Çekinmeden yardım almak her zaman gereksiz gerginliğin oluşmasını engeller. Böylece karşılıklı reddedilme ve gereksiz alınganlıklarla uğraşmak yerine bunların nedenlerini iyi bir iletişimle çözebilirsiniz.
Karşılıklı olarak gebelikte cinselikten vazgeçebilir ve bu karardan memnun da olabilirsiniz. Bu grup çiftte en sk rastladığım sorun, doğum sonrası da bu durumun devam etmesi riskidir. Uzunca sürecek uykusuzluk, yorgunluk ve bunlara bağlı gerginlikler çözüme gitme olanaklarının azalmasına neden olabiliyor. Kararlarınızı biraz daha uzun bir zamanı gözeterek ,evliliğin uzun bir yolculuk olduğunu, sağlıklı bir anne-baba iletişiminin sağlıklı bir çocuk yetiştirmenin en önemli şartı olduğunu unutmadan vermeniz daha uygun olacaktır.